Aktiviteter | AB Vegavænget

AB Vegavænget

Nyheder

08.01.2023

Nyhedsbrev 2022/23 / 

Bestyrelsens nyhedsbrev for 2022

16.12.2022

Ny administrator i Vegavænget / 

Fra 1.1.2023 er vor administrator Advodan i Glorst...

09.11.2022

Ændring af vor affaldsordning / 

Ændring af vor affaldsordning Kære beboere. Vi vil

18.10.2022

Flere træer ved Brillesøen / 

Kommunen planlægger flere træer i byen bl.a. på sl

31.08.2022

Nyhedsbrev vedrørende affaldscontainere / 

Arbejdet på vores nye affaldscontainere påbegyndes

Vega er den klareste stjerne i stjernebilledet Lyren. Den har også betegnelsen Alpha Lyrae eller α Lyrae (forkortet Alpha Lyr eller α Lyr). Den er desuden, med en tilsyneladende størrelsesklasse på +0,026, den femte-klareste stjerne (Solen fraregnet) og den næstklareste set fra den nordlige halvkugle. Vega befinder sig i en relativt kort afstand på 25 lysår, og er sammen med Arcturus og Sirius, en af de mest lysstærke stjerner i Solens nabolag.

Vega har karakteristika, der minder meget om vores egen sols, og er blevet studeret intensivt af astronomer igennem tiden. Den var den første stjerne, der blev fotograferet, som en skive og ikke en prik, ud over Solen. Desuden en af de første stjerner der fik optaget sit spektralaftryk (spektrum) og også en af de første stjerner, der blev afstandsbedømt ved parallakse-metoden. Vega har yderligere fungeret som grundlag for kalibrering af den UBV-fotometriske lysstyrkeskala.

Sommertrekanten
Vega danner sammen med stjernerne Deneb i Svanen og Altair i Ørnen et meget let genkendeligt stjerne-mønster kaldet Sommertrekanten, ikke at forveksle med et stjernebillede.